20ος ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ 10-12 ΜΑΪΟΥ 2019

20ος  ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ  ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ 10-12 ΜΑΪΟΥ 2019

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΥΠΕΡ-ΑΘΛΟΣ   ΔΕΛΦΟΙ-ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ 215 ΧΛΜ.

ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ    ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ 107,5 ΧΛΜ.

ΔΡΟΜΟΣ 9 ΜΟΥΣΩΝ-ΕΡΑΤΩ    ΑΓ.ΑΝΝΑ-ΔΕΛΦΟΙ 59 ΧΛΜ.

26η ΕΥΧΙΔΕΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ-ΑΦΗ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ

Ο Ελληνικός όμιλος τριάθλου και αθλημάτων μεγάλης διάρκειας  “Ο Ευχίδας”  και ο διεθνής όμιλος Ευχίδειος Άθλος με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνουν την διεξαγωγή του 20ου Επετειακού Ευχίδειου Άθλου, ιστορικού διεθνή αγώνα υπεραπόστασης.
Ο σύλλογος και η οργανωτική  επιτροπή σας προσκαλούν να συμμετέχετε σε έναν από τους τρεις ιστορικούς διεθνείς αγώνες μας  που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 10-12 Μαίου 2019, να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, και να λάβετε μέρος σε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού και των υπεραποστάσεων ειδικότερα.      
Οι Αγώνες τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού Ελληνικος Οργανισμος Τουρισμού,  την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας λαϊκού μαζικού αθλητισμού-Υπεραποστάσεων, (ΕΟΛΣΜΑ-Υ), καθώς και την στήριξη των Δήμων Δελφών, Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας,  και  την συμμετοχή τοπικών φορέων, καθώς και αθλητικών συλλόγων.
                         
Η μεταφορά της  Δελφικής  φλόγας  στις Πλαταιές  πριν 2500 χρόνια, από τον οπλίτη ημεροδρόμο  Ευχίδα,  αποτελεί σημείο αναφοράς και εκκίνησης  25 χρόνια  τώρα, από την πρώτη λαμπαδηδρομία, και 19  χρόνια από τον 1ο Ευχίδειο άθλο, για χιλιάδες δρομείς που έτρεξαν αυτή την ιστορική διαδρομή.
Η ιστορική μάχη των Πλαταιών  και ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα, που έτρεξε από τις Πλαταιές στους Δελφούς και επέστρεψε  μεταφέροντας το ιερό φως των Δελφών για κάθαρση και νέα αρχή αμέσως μετά τη μάχη,  αποτελούν από μόνα τους το κίνητρο, για να θέλει κάθε αθλητής να τρέξει αυτήν την ιστορική διαδρομή.  Η φλόγα των Δελφών, που έφερε στις Πλαταιές ο Ευχίδας, είναι και θα είναι ένα αναλοίωτο  σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας, ένας εξαγνισμός, που μας βοηθά να συνεχίσουμε πιο δυνατά.
Το δέος και η συγκίνηση των αθλητών όταν  αντικρίζουν από ψηλά το κέντρο της γης, είναι μεγάλο, και ακόμη μεγαλύτερη η χαρά όταν στον τερματισμό, τους περιμένει ένα δάφνινο στεφάνι αλλά και το μοναδικό σύμβολο- έπαθλο του αγώνα η δάδα του Ευχίδα.
Όλα αυτά, αποτελούν ορόσημο για την επόμενη αθλητική πορεία κάθε αθλητή.
Ο Ευχίδειος άθλος, 107,5 χλμ.  Πλαταιές-Δελφοί, διοργανώνεται από το σύλλογό μας κάθε χρόνο, και  πραγματοποιείται σταθερά, το 2ο Σαββατοκύριακο του Μαίου κάθε έτους. Είναι ιστορικός διεθνής αγώνας υπεραπόστασης, υψηλών προδιαγραφών, με διαρκώς αυξανόμενες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένας αγώνας ιδιαίτερα δύσκολος,  και απαιτητικός, ισως ο δυσκολότερος στην Ελλάδα επί ασφάλτου, (ορεινός αγώνας ασφάλτου) που απαιτεί υψηλό επίπεδο αθλητών υπεραποστάσεων.
Κάθε δεύτερο χρόνο, πραγματοποιείται ο Ευχίδειος υπέρ-άθλος, 215 χλμ.  Δελφοί-Πλαταιές-Δελφοί,  όπου αναβιώνεται εξ ολοκλήρου το ιστορικό του οπλίτη-ημεροδρόμου Ευχίδα. Είναι ο πρώτος και ο  μοναδικός αγώνας στην Ελλάδα, που αναβιώνει όλο τον άθλο  ενός  αρχαίου ημεροδρόμου.
Οι αθλητές, καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δυο φορές  δυο ιστορικά βουνά, τον Ελικώνα, και τον Παρνασό.
Είναι ένας αγώνας θέλησης, πείσματος, υπομονής, άριστης προετοιμασίας, που κάνει  κάθε αθλητής υπεραπόστασης  υπερήφανο, οταν συμπεριληφθεί στο παλμαρέ του!!  Στον τερματισμό, κρατώντας τη δάδα αναμμένη, και το φως του Ευχίδα να φωτίζει την ψυχή σου, έχεις πραγματοποιήσει το όνειρό σου...
Κάθε χρόνο επίσης λαμβάνει χώρα,  η τελετή αφής του Δελφικού φωτός- Υπεραποστάσεων  οπως έχει καθιερώσει  και αναδείξει ο σύλλογός μας από το 1993 σε μία λιτή και καταλυτική τελετή Αμέσως μετά ακολουθεί λαμπαδηδρομία στην πόλη των Δελφών.
Φέτος, η αφή της φλόγας, και η λαμπαδηδρομία, θα γίνουν την Κυριακή 12/5/2019 το πρωί στις  09.15 00 πριν τις απονομές.
Τον Μάιο του 2018,  πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά  τον Δρόμο 9 Μουσών.Είναι ένας θεματικός αγώνας, όπως άλλωστε ο σύλλογός μας συνηθίζει, πρωτοπορώντας πάντα! 

ΟΙ Μούσες ήταν κόρες του Διός και της Μνημοσύνης, δηλ. της διανόησης και της μνήμης. Ο αριθμός τους το εννέα (9) είναι το πέρας των αριθμών και το τετράγωνο του αριθμόυ 3, ο οποίος κατά την αρχαιότητα  εθεωρείτο ο τελειότερος αριθμός, και αριθμός του κάλλους, της αναλογίας και της συνένωσης. Η Μνημοσύνη έδωσε ως δάσκαλό τους το θεό Απόλλωνα και για να βρούν τόπο κατάλληλο για την ουράνια και θεία καταγωγή τους, ήλθαν και διέμεναν στο ωραιότερο όρος της Βοιωτίας, τον Ελικώνα, και γι αυτό ονομάσθηκαν και Ελικωνιάδες.

Οι εννέα Μούσες ήταν θεότητες, και προστάτευαν αρχικά τους ποιητές και τους Μουσικούς, και αργότερα τις τέχνες και τις επιστήμες.
ΚΛΕΙΩ: προστάτης της ιστορίας
ΕΥΤΕΡΠΗ: Εφευρέτης του αυλού, προστάτης της μουσικής.
ΘΑΛΕΙΑ; προστάτης της κωμωδίας, της γεωργίας, της γεωμετρίας και της αρχιτεκτονικής.
ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ: προστάτης της τραγωδίας της ρητορικής, και της ωδής
ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ: εφευρέτης της άρπας, του χορού και της παιδείας.
ΕΡΑΤΩ: προστάτης της ερωτικής ποίησης, της όρχησης και της διαλεκτικής
ΠΟΛΥΜΝΙΑ: προστάτης των ύμνων, της λύρας και του θεάτρου.
ΟΥΡΑΝΙΑ: προστάτης της αστρονομίας και αστρολογίας
ΚΑΛΛΙΟΠΗ: προστάτης της ηρωικής (επικής) ποίησης.

Κάθε χρόνο ο αγώνας 9 Μουσών, θα είναι αφιερωμένος σε μία από τις εννέα Μούσες. Πέρυσι, ξεκινήσαμε με την κλειώ, και το 2019  συνεχίζουμε με την Ερατώ, προστάτιδα της ερωτικής ποίησης, της όρχησης και της διαλεκτικής.
Οπως έχουμε ήδη ανακοινώσει  στο μετάλλιο κάθε χρονιάς θα απεικονίζεται η Μούσα στην οποία είναι αφιερωμένος ο αγώνας,επομένως στο φετινό θα απεικονίζεται η Ερατώ!! Το μετάλλιο της κάθε χρονιάς θα είναι επομένως ιδιαίτερο και συλλεκτικό!!
Εννοείται, ότι οσοι καταφέρουν να ολοκρηρώσουν την συλλογή τους και με τις εννέα μούσες, θα βραβευτούν ιδιαίτερα και όχι μόνο, όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος.

ΤΡΕΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΧΙΔΑ,  ΕΞΑΓΝΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ, ΦΟΡΕΣΕ ΔΑΦΝΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Καλή προετοιμασία σε όλους!
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

TOP